castel disney frumoasa din padurea adormita
fashiondays.ro

Anul acesta am petrecut o vacanta de iarna de poveste in jurul castelului care l-a inspirat pe Disney in povestea „Frumoasa din Padurea Adormita„, Castelul Neuschwanstein!
casteluldisney3
Castelul Neuschwanstein (în germană Schloss Neuschwanstein si in traducere „Noua lebădă de piatră”) este un castel in stil romantic – renascentist construit la sfârșitul secolului al XIX-lea pe un deal accidentat aflat deasupra satului Hohenschwangau de langa Füssen (in sud-vestul Bavariei, Germania). Palatul a fost comandat de regele Ludovic al II-lea al Bavariei ca un refugiu și ca un omagiu adus lui Richard Wagner. Contrar părerilor comune, Ludovic a platit lucrarile de construcție ale palatului din averea sa personală și împrumuturi extinse, nu cu fonduri publice bavareze. Chiar daca designul castelului Neuschwanstein este unul medieval, Ludwig a tinut sa fie dotat in interior cu facilitati rare pentru acea perioada, precum apa curenta, toalete si sistem de incalzire.

casteluldisney5
Palatul s-a dorit a fi un refugiu personal al regelui retras, dar a fost deschis pentru public imediat după moartea sa în 1886. De atunci, peste 1,3 milioane de turiști il viziteaza anual, cu un maxim de 6.000 pe zi, în timpul verii.  Castelul este una dintre cele mai renumite atracții turistice din Germania iar in apropiere se află Castelul Hohenschwangau.

casteluldisney8

Renumele celui mai faimos castel din Germania a trecut frontierele mai ales dupa ce Walt Disney l-a ales ca model pentru Castelul Frumoasei adormite. Şi, intr-adevăr, ce alt castel ne-am fi putut imagina pentru o prinţesă de basm? Disney s-a indrăgostit de el, cand l-a vizitat, la puţin timp după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. Celebrul desenator era într-un turneu impreună cu o echipă de arhitecti in cautarea unui model pentru castelul ce urma să fie ridicat la Disneylandul din California. Cu toţii au fost vrăjiţi de Castelul « Regelui Lebada », care avea să apara aproape identic in primele schiţe ale lui Herbert Ryman pentru primul parc de distracţii inaugurat la 17 iulie 1955, la 10.000 de kilometri de Neuschwanstein.

cinderella-castle-by-herbert-ryman-1967

La inceput, ar fi trebuit ca edificiul de basm să fie dedicat Albei ca Zăpada, dar fiindcă inaugurarea a coincis cu lansarea filmului « Frumoasa din padurea adormita », a rămas cunoscut drept Castelul Frumoasei adormite. Reprodusa în toate parcurile Disney, construcţia inspirată de Neuschwanstein are 23 de metri inalţime, iar unul turnuri a fost adaptat după o formă similară întâlnită la vestita Sainte-Chapelle din Paris. Refugiul lui Ludovic al II-lea (1845-1886), un rege al cărui suflet şi viaţă, dar mai ales sfârşit, nu vor fi cunoscute niciodată, a devenit o mare atracţie turistică. Fiul regelui bavarez Maximilian al II-lea, prinţul bavarez a urcat pe tron la vârsta de numai 18 ani. Parcă împlinind un enigmatic predestin, Ludovic al II-lea a rămas cunoscut în istorie sub numele Regele din basme, pentru setea sa de a construi castele fantastice. Fascinat de operele lui Richard Wagner şi îndeosebi de legendarul cavaler sosit cu o luntre trasă de o lebădă din « Lohengrin », el a mai fost numit « Regele Lebada ».

casteluldisney4
Drumul pe jos pana la castel nu dureaza mai mult de 30 de minute – asta dacă nu  iei o trasura speciala sau un autobuz care te duce exact pana acolo. Pentru ca noi am ajuns pe ninsoare cu fulgi de nea de poveste, autobuzul nu circula ci doar trasurile trase de cai care costau undeva in jur de 5 eur de persoana. Bineinteles, ca intotdeauna, am ales varianta de mers pe jos si mi-am promis ca o sa revin si intr-o primavara sau vara ca sa pot admira peisajul in voie si sa ma bucur de imprejurimi asa cum se cuvine!

casteluldisney7

Castelul Neuschwanstein este exact castelul din poveste pe care ţi-l imaginezi de fiecare dată cand zici castel si de aceea a inspirat castelul infaţişat de Disney in desenele povestii „Frumoasa din padurea adormita” dar şi parcul Disneyland. Picturile de pe pereti, tavanul, mobilierul incaperilor dar si arhitectura exterioara m-au fascinat irecuperabil aducand astfel castelul Neuschwanstein in topul preferintelor mele si devenind astfel cel mai frumos castel din lume … !

Intra si tu in lumea de basm Disney!

Email:Delivered by FeedBurner