Schimbare imposibila, partea I, de Andrei Oprisor
fashiondays.ro

    Intuneric… Noaptea se așterne peste castelul din Lyon. Ploaia invăluie locul, iar picăturile stridente se furisează pe fereastra deschisă. Fulgerele și tunetele de afară fac locul să pară desprins din filmele de groază, inăuntru luminile sunt aprinse iar familia Bichou ia cină regală.

Capul familiei Jerome Bichou este bine dispus în această seară deoarece reușise să construiască și ultima parte a bibliotecii și a cramei cu sute de feluri de vinuri din culturile sale proprii.
Acest rege insă are o problemă nouă și unică în acele timpuri, o nebunie cronică nemaiîntâlnită ce se reflectă în gusturile sale excentrice legate de castel. Dormitorul său are coloane de aur, perne din cea mai fină mătase adusă din India, covoare persane vechi de mii de ani, gresie și pereți din cea mai scumpă marmură și numeroase bijuterii și veșminte deosebit de valoroase.

Din păcate, cu familia sa și cu restul lumii era foarte zgârcit și nu aloca aproape deloc bani pentru ei și pentru nimeni, având trei copii cărora abia dacă le dadea bani de mâncare. Pe zi ce trece tatăl celor doi se indepărtează din ce în ce mai mult de familie prin comportamentul său de nesuportat și prin faptele sale crude și negândite. Având o varstă de doar treizeci și nouă de ani, el este foarte inteligent pentru acele vremuri.

Acest om foarte ciudat mai are o problemă ciudată si anume faptul că ținea foarte mult, își iubea nespus de mult familia doar că nu putea să-și controleze acțiunile. Din păcate nimeni, nici prietenii, nici societatea, nici copiii, nici soția nu îl înțelegeau. Numeroși doctori psihologi încercaseră zilnic să-i dibuiască problema dar fără folos și regele dădea câte 50-100 franci pe zi pentru toate consultațiile primite.

Nemaiputând suporta presiunea pusă de Jerome asupra lor tot timpul, nemaiputând să trăiască în asemenea condiții, știind că tatăl cheltuie atâția bani în fiecare zi și ei mor de foame, cei doi copii și soția se hotărăsc să facă ceva în această direcție și anume să îl dea în judecată.
Da….hotărasc să își dea propriul tată în judecată fiind siguri că or să câștige procesul. Când se întoarce bărbatul acasă, pe la ora 10 seara și află este negru de supărare simțind că viață lui este terminată din momentul acela, dar nu poate decât să se culce și să aștepte următoarea zi cu ce se va întâmpla.

Dimineața sare peste masă, se duce face un duș, se bărbiereste și se imbracă cu cele mai scumpe și mai frumoase haine pe care le deține iar la ora opt este în fața palatului. Caleașca îi duce pe cei 4 timp de o oră la tribunal prin orașul aglomerat dar pe drum nu schimbă nici o vorbă între ei. Ajunși în fața unei clădiri mari și impunătoare pe care scrie ,,DEPARTAMENTUL NAȚIONAL DE JUSTIȚIE” cu fețe total inexpresive deschid ușa și văd o sală întreagă plină ce îi asteaptă să urce la masa judecătorului. O cărare de marmură cu un covor din mătase fină și roșie îi conduce până la masa judecătorului. Acesta e păzit de 5 gardieni înarmați puternic iar în fața lor se află consilierul și avocatul fiecăruia.

Cei patru pornesc încet dar în scurt timp străbat întreaga sală alăturandu-se avocaților. Consilierul începe:

-Doamnelor și domnilor, cu toții știm că ne am adunat aici în această dimineată pentru a hotări soartă familiei regale Bichou în urma unor neînțelegeri la nivel înalt.

O tăcere ca mormântul invăluie locul după care judecătorul reia:

-Domnule Jerome, sunteți acuzați de ignorare totală a propriei familii, de compromiterea relației cu aceasta și de cheltuire a averii comune fără Știință și fără voința tuturor membrilor acesteia. Ce aveți de spus în pararea voastră?

Liniștea se conturează peste sală, după care, avocatul lui Jerome continuă:

În apărarea domnului rege, el suferă de o boală necunoscută și nemaiîntâlnita până în prezent, o nebunie cronică ce duce spre schizofrenie. Astfel, el chiar dacă își iubește familia, din păcate nu poate face nimic în această direcție.

Cu toate aceste argumente plauzibile consilierul afirmă: sute de doctori au încercat să rezolve această problemă ba chiar doar să o constate insă nimeni nu a reușit și nu a fost de acord că are o problemă. Prin urmare verdictul este clar pentru domnul rege Jerome du Bichou Fraccassiere și anume trecerea averii și a bunurilor pe numele soției și copiilor.

Judecătorul aprobă, iar procesul se încheie, verdictul fiind dat, iar acum femeia îl putea alunga oricând deoarece ea era stăpană a castelului. După o săptămâna în care tatăl are crize de isterie, furie nebună, cu o cruzime nespusă, familia îl alungă de acasă, dar are norocul să aibă 2500 de franci la el. Neavând încotro, omul pleacă de acasă și se indreaptă spre un motel în care să doarmă pentru următoarea lună și să își pună cap la cap viitorul. Ajungand la cel mai apropiat han este întâmpinat de o femeie care îi spune:

-Avem o cameră liberă, un studio la douăzeci de franci pe noapte cu tot cu cele trei meșe incluse și cu permisiunea de a beneficia de spațiile de recreere și de distracție din curte.

 -Voi sta aici cel puțin o săptămană!
După acest dialog scurt plăteste iar camerista îl conduce în odaia sa. Se instalează, face un duș și se bagă la culcare fiind rupt de somn din cauza zilei obositoare de azi. A două zi, după ce se trezește își face toaleta de dimineată și începe să se gandească la cum o să-și planifice viitorul. În primul rând alcătuiește un tabel pe care îl face ca sa il aibă ca pe un act de identitate….
Va urma…
 

Intra si tu in lumea de basm Disney!

Email:Delivered by FeedBurner